);

Да се завърнеш в бащината къща

Колко чудно

Горски комплекс БОАЗА има дълга история. Част от нея познаваме, но бегло. Пред очите ни не изплуват картини, лица или събития. Може би, защото сме градски чеда. Може би, защото отскоро идваме тук. Може би, защото за нас е достатъчно да черпим от настоящето – простор, зеленина, чист въздух. Докато по пътя не се зададе едно такси.

Дядо Станчо

По този път я мине една кола на ден, я не. Но едно такси не само мина покрай нас. То идваше точно тук – в БОАЗА. Двама непознати се запътиха към нас. Мил спретнат старец ни поздрави с добър ден, синът му се усмихваше леко тъжно. Били на погребение в града. Старецът, дядо Станчо, помолил сина си да се отбият в БОАЗА, да види родната си къща.

Неговите спомени

Какъв късмет, че бяхме тук, когато дойдоха. От младостта си дядо Станчо не се е връщал по тези места, от половин век. След като завършил учителския институт, се запознал с жена си и заживял във Велинград – доста далеч от родното място.

Помни всичко: старите дървета – попски круши, ябълка, череша, липа. Очите му се насълзиха. Зарадва, че къщата е вече измазана. Не била така, когато бил малък. Върху плевнята са построени нови къщи, хубаво е. Не пожела да влезе, не поседнаха да си починат, не приеха да ги почерпим водичка, кафенце, бързали… Искаше само да си види родната къща, да му се успокои душата. Сякаш искаше да си запази детските спомени непокътнати. Днес изпратил брат си. Беше натъжен, но се държеше. Бързо тръгнаха, пожелахме си здраве.

Нашите спомени

Беше важно да се видим – той имаше нужда да знае, че къщата е в добри ръце, а ние имахме нужда да срещнем дядо Станчо, енергийна, кармична нужда. Колко неща пропуснахме да го питаме, като насън се случи тази среща… Вечерта пихме по чаша вино за негово здраве, дано пак се срещнем някога. Сигурна съм, че и моите деца ще пазят свидни спомени за това вълшебно място цял живот.

ПП: Дядо Станчо, ако този текст стигне до теб, знай, че ти не си неканен гост в БОАЗА (както ни каза, когато дойде), тук ти си у дома си.

Абонирай се за нашия горски туристически бюлетин


Фамилия

Защо се интересувам от пътувания?

Email Format

Comments are closed.