);

Селски къщи за Урбекс туризъм

УРБЕКС

Urbex или Urban Exploration е изследване на изоставени сгради в различни населени места. Естеството на тази дейност представлява доста сериозен риск както за здравето на практикуващия (полуразрушени сгради), така и във връзка с прекрачването на закона (в определени случаи, когато се навлиза в частна собственост). Но, не забравяйте: урбекс туристите не са вандали! Затова трябва да се спазват определени правила.

ПРАВИЛА

  1. Не практикувайте урбекс сами – винаги взимайте някой със себе си, това не е безопасно занимание.
  2. Не взимай нищо освен снимки и не оставяй нищо освен стъпките си – това е особено важно правило, за да се запази автентичността на обектите, и е признак на уважение към миналото на сградите.
  3. Никога не влизайте с взлом – потърсете място, откъдето да се промъкнете. Ако няма такова – откажете се, има безброй урбекс обекти (особено в българските села).
  4. Каквото и да стане, когото и да срещнете – не бягайте. По две основни причини: първо – изоставените сгради не винаги са най-стабилните на света, можете да паднете и да се нараните сериозно; второ – бягайки, изглеждате така сякаш знаете, че правите нещо нередно. Това може и да е така, но бягането не е решение. Ако срещнете някой и той ви пита какво правите, обяснете спокойно, че просто правите снимки.
  5. Забавлявайте се и се пазете! Не практикувайте урбекс неподготвени, не се подлъгвайте да предприемете непредпазливи стъпки, за да получите перфектния кадър. Бъдете разумни!

А ето и моята снимка от едно село с население под 10 души, където дворът е като застинал от приказката за спящата красавица. Един истински разкош … Искате да знаете къде е? Може би ще някога ви кажа …

Абонирай се за нашия горски туристически бюлетин


Фамилия

Защо се интересувам от пътувания?

Email Format

Comments are closed.