);

10 забележителни и малко известни кътчета около Горски комплекс БОАЗА – Част 1

Батошевски манастири (на 19 км от Горски комплекс БОАЗА)

Батошевски манастир

Батошевски манастир

Село Батошево се намира в североизточните склонове на масива Разлатица от Средния Предбалкан. Отстои

на 15 километра от гр. Севлиево, на 25 километра от Габрово и на около 170 километра от София.

В непосредствена близост до него е мъжкият манастир „Успение Богородично“, а девическият манастир „Въведение Богородично“ е в самото село.

И двата манастира имат много богата и древна история и са участвали активно в подготовката на Априлското въстание. Мъжкият манастир е уникален с дърворезбования иконостас с растителни орнаменти, в който са включени и 12 пана със сюжети от Шестоднева, който е смятан за едно от най-големите постижения на резбарите от Троянската школа.

Към момента и двата манастира са действащи.

Източници: www.bulgariatravel.orgwww.pravoslavieto.com

Ловно стопанство „Росица“ (на 27 км от Горски комплекс БОАЗА)

Горско стопанство Росица

Горско стопанство Росица

Държавно ловно стопанство „Росица” – местност Лъгът, предлага класически лов на благороден елен, сърна, дива свиня, муфлон, елен лопатар, вълк и мечка.

Стопанството е разположено в планински район, което изисква от ловеца добра физическа подготовка и стандартна ловна екипировка (карабина с подходящ оптически прибор, бинокъл, нож, удобни непромокаеми обувки, удобни дрехи от естествени материи или с надеждна мембрана). Ловът се извършва с ловен водач чрез издебване, причакване или примамване.

Горски комплекс БОАЗА е често гостоприемен подслон за ловци, които посещават района заради дивеча и ценните трофеи.

Източник: www.lagat.bg

Средновековен град и крепост Хоталич, Севлиево (на 23 км от Горски комплекс БОАЗА)

Средновековна крепост Хоталич

Средновековна крепост Хоталич

Руините на средновековния град-крепост Хоталич са разположени 4км северозападно от днешния град Севлиево. Крепостта е построена от византийците през V век.

През Х век, на същото място, българската държава започва строителството на отбранителни съоръжения за защита на страната от варварски нашествия от север и от Византия от юг. Крепостта е най-голямата в района с изключение на тези на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново.

Разкопките на средновековния град Хоталич и крепостта започват за първи път през 1981 година. Археолозите са намерили висока кула, две успоредни стени (първата от тях датира от ранновизантийската епоха, а втората – от IX-Xв), останки от две главни порти, руините от жилищни квартали, църкви, двореца на болярина (местният управител) и др.

Източници: www.hotalich.bg, www.poseti.guide-bulgaria.com

Къща-музей Дан Колов – с. Сенник (на 12 км от Горски комплекс БОАЗА)

Къща-музей Дан Колов

Къща-музей Дан Колов

Дан Колов – това е име, което и днес е известно на всеки. Известност и слава, победи и престижни награди, щедрост и доброта, както и малко тъга, се вплитат в тази човешка история, началото на която е в Севлиевския край.  Заради феноменалната му сила, издържливост и пъргавина, както и бързината на мисълта му при съвършеното прилагане на множество хватки, пресата с уважение и възхита да го нарича Кралят на ринга.

Славата не го променя и той остава същият добряк с благородно сърце. В края на 30-те години желязната му физика е победена от нелечимата по това време туберкулоза. Великият Дан Колов издъхва, ненавършил 48 години, на 27 март 1940 г. С огромна скръб е изпратен в последния му път, под приказно красивите върхове на родния Балкан, до двора на църквата, където легендарният исполин намира покой.

Домът на легендарния борец Дончо Колев Тревненски – Дан Колов се намира в с. Сенник, Севлиевска община, на 9км югозападно от град Севлиево.

В къщата е експонирана музейна сбирка за живота и спортната кариера на Дан Колов с оригинални документи и вещи. В близост до къщата е неговият паметник.

Източници: www.sevlievo.bgvisitcentralbalkan.net

Крепост Пречиста – с. Градница (на 7км от Горски комплекс БОАЗА)

Пречиста крепост

Пречиста крепост

Руините на крепостта „Пречиста“ се намират близо до село Градница (община Севлиево). Тя е построена най-вероятно през III-IVв и е с византийски произход. Укреплението е бил създадено за охранява Русалийски проход. При извършените археологически разкопки на крепостта Пречиста е била открита мощна отбранителна система и една стена, която обикаля хълма. Част от запазената външна стена е с височина от 2-3 метра и е дебелина – 3 метра. В крепостта са разкрити останки от жилища, базилики и правоъгълна охранителна кула.

Източник: www.opoznaj.bg

Comments are closed.