);

Градинските билки и подправки на Боаза

Лято е, а още през пролетта си отредихме едно местенце в градината пред къщата, където (без да възлагаме големи надежди) засяхме семената на най-различни подправки. Със съвсем малко грижи, не особено старание и почти без поливане, постигнахме отлични резултати. Така всеки гост на горски комплекс Боаза ползва за салати и гозби пресни градински билки и подправки.

Мащерка (Thymus) Мащерката на Боаза

Много ароматна, специфична подправка за меса, яхнии и супи. Използва се често във френската кухня, но е популярна и в България. Слага се в началото на готвенето, за да отдели ароматите на етеричните си масла. Тук си я почитаме най-вече като билка, от цвета на която, след като се изсуши, се прави чай, който действа антисептично, спазмолитично и отхрачващо.

Босилекът на Боаза

Босилек (Ocimum basilicum)

Наричан е още царска билка. Ползва се като лечебно растение в народната

медицина, но е предимно ценен и широко разпространен в кулинарията. Италианската кухня е немислима без него: основна съставка в сос песто дженовезе, доматени сосове за паста, в салата капрезе и т.н.

Магданозът на БоазаМагданоз (Petroselinum crispum)

Даже няма нужда да обясняваме колко е популярен и колко много се употребява в българската и европейската кухня. Почти няма супа или салата без него, от него може да се сеприготви песто и дори магданозени кюфтета. Има и къдрав магноз, но ние сме си отгледали обикновен, тъй като се смята, че тои има по-силен аромат.

Чубрицата на БоазаЧубрица (Satureja)

Нищо че сме в Балкана, не сме си засяли балканска чубрица, а градинска. Точно тя се използва в кулинарията. При смесването й с червен пипер, сол, сминдух и черен пипер се получава т.нар. шарена сол. Чубрицата съдържа етерично масло (3%) и витамин C. Освен като подправка, се ползва и като билка при стомашно-чревни заболявания, като болкоуспокояващо и общоукрепващо.

Копърът на БоазаКопър (Anethum graveolens)

Силният свеж аромат на пресния копър го прави идеален за млечни сосове, маринати, туршии, таратор, зеленчукови и постни ястия и супи (тиквички, зеле, зелен боб, пресни картофки). Той е националната подправка на шведите.

Сушени билки и подправки

 

Градинските билки и подправки на Боаза

И понеже имаме в излишък, ще си изсушим за зимата.

Всички снимки са авторски и автентични.

Comments are closed.