);

Какво да носим на планински поход (горска разходка) с деца?

Полезни съвети за разумни родители

Има много напътствия, съвети и списъци за това как да се приготвим за поход. Но, когато си родител и мислиш за децата, освен за себе си, нещата придобиват по-отговорен характер, а и са една идея по-специфични от това да си сам или в компанията само на възрастни.

За да сме напълно готови да поемем по горските и планински пътеки на семейна разходка или поход, най-добре да следваме предварително изготвен план за това какво да носим, така че да нямаме неприятни изненади.

И така, ако сте планинар или просто обичате разходките сред природата, добре знаете какво да носите. Тази статия ще ви даде съвети как да направите похода незабравим и впечатляващ за най-малките членове на групата.

Съвети за поход с деца на всяка възраст

 • Погрижете се да бъдат сухи, да им е топло и да не бъдат гладни. Ако тези прости нужди не са изпълнени, разходката може да се превърне в неприятно преживяване. Децата не са издържливи като възрастен, дори и тези ,които обикновено не се оплакват. Но когато са сухи, нахранени и им е топло, децата притежават суперсили на истински изследователи
 • Погрижете се да имате достатъчно вода. Това е допълнение към горния съвет, но е толкова важно, че му отделяме специално място. Идеалната бутилка, контейнер или чаша за пиене е различна във всяка детска възраст, а за охлаждене в горещи дни може да се ползва спрей с термална или изворна вода.
 • Проверете няколко пъти списъка с десетте основни неща: подходящи дрехи и затворени обувки, слънцезащита, аптечка, средства за запалване на огън (не забравяйте, че паленето на огън в гората е абсолютно забранено от закона), навигация, инструменти и материали за поправка, храна, вода, средства за спане и почивка, осветление
 • Проверете прогнозата за времето. Лошите метеорологични условия могат да направят похода неприятен, страшен и дори опасен за децата. Бъдете готови да се върнете, в случай че небето предвещава буря.
 • Преоткрийте детето в себе си: за децата е важен пътят, а не крайната дестинация. Не забравяйте това и не бързайте излишно, а изследвайте природата по пътя си заедно с децата.

Съвети за поход с бебета (0-12 месеца)

Тук изборът е не толкова кой родител ще носи бебето, а как ще бъде носено то. Независимо от това какво ще изберете между безброй модели ергономични раници за носене на бебе, слингове и кенгура, основното при носенето на бебето е правилото ABC: Airway – свободни дихателни пътища; Body positioning – ергономична поза на тялото;  Comfort – удобство за бебчето. По правило бебетата до 6 месечна възраст се носят отпред, с лице към вас. Това е и най-безопасното положение за носене на бебче. За да носите бебето на гърба си, то трябва да може да седи стабилно. Използваното средство за носене трябва да е здраво и да се ползва в съответствие с всички изисквания за безопасност.

 • Уверете се, че бебето е свикнало със средството за носене. Не го слагайте в него за първи път, когато излезете на поход.
 • Движението често приспива бебетата, затова тръгнете когато е време за дрямка, за да не нарушите режима на бебчето
 • Когато сте с бебе, не правете разходки по-дълги от няколко часа. Внимавайте и за температурата, бебетата лесно се прегряват и преохлаждат, тъй като не могат да регулират сами телесната си температура
 • Нека винаги бебето да носи шапка, която да покрива и вратлето
 • Ако кърмите, то храната е винаги с вас, но ако бебето се храни с адаптирано мляко, ще трябва да предвидите и допълнително шише, от което да давате чиста вода.
 • Вземете достатъчно пелени и торбички за отпадъци, където да приберете вече използваните.

Съвети за поход с малчугани (1-5 години)

Това е възрастта на 50% вървене и 50% носене. Трябва да намерите баланса, като планирате доста почивки и да се въоръжите с търпение, за да могат мъниците да изследват малки пространства в голям детайл.

 • Вземете ярки, цветни, шарени шишета за вода, за да насърчите по-честото пиене
 • Нека имате в раницата допълнителен чифт чорапи, защото локвите са изкусителни, а сухите крака важни
 • Децата обичат да имат и своя собствена малка раничка, където да носят свои (леки) неща
 • Когато избирате маршрута, нека той да е равен, безопасен, така че да може мъникът да ходи самостоятелно
 • Примирете се с мръсотията, защото детето 100% ще се изцапа. Не се карайте за окаляни панталони или скъсан ръкав. Запасете се с мокри кърпички и сменете дрехите при крайна необходимост.

Съвети за поход с деца в училищна възраст (6-12 години)

Вече имате голяяяямо дете и е време да се поставят ясни правила и инструкции за безопасна разходка в гората / планински поход.

Първото и най-важно правило е „Винаги стой близо да мама и татко“. За всеки случай моите деца носят силиконови гривни с телефонните номера на родителите. Децата трябва да имат сигнална свирка и да знаят как да действат, ако се изгубят: спри, стой на място и използвай свирката (три изсвирвания едно след друго)

 • Включете децата в планирането на маршрута и подготовката. Нека сами подготвят тяхната раница
 • Децата лесно се отегчават, така че бъдете креативни, направете чек лист на горския изследовател, пейте песни, разказвайте интересни истории, направете си фото-пътепис. Модерният геокешинг (geocaching) е много забавен както за децата, така и за възрастните.
 • Научете децата от ранна възраст да не оставят никакви отпадъци след себе си. Ние понякога тръгваме на поход с чувал за боклук и ръкавици и почистваме горските пътеки от мръсотията. Та щом си имал сили да отидеш до това място с пълни бутилки бира и безалкохолно, вафли и кроасани, ще ти е много по-леко на връщане, когато носиш само опаковките и ги изхвърлиш, където трябва. Нека пазим природата и не замърсяваме.

Вижте какви забавления предлага Горски комплекс БОАЗА за почивка с деца!

Абонирай се за нашия горски туристически бюлетин


Защо се интересувам от пътувания?

Email Format

Comments are closed.